Jupiter’s legacy ny superhjälteserie

Första säsongen av Jupiter’s legacy är ute på Netflix nu och här är varför du inte ska missa denna påkostade och nyskapande variant på superhjältetemat. Temat kan kännas en aning uttjatat, vi har matats med Marvels och andra superhjältefilmer på regelbunden basis länge nu. Jupiter’s legacy är dock lite annorlunda och väldigt genomtänkt. Kul är att deras kostymer är lite B-aktiga, tänk Batman från 60-talet. De hade behövt ta en titt på ASOS rabattkod för sjystare outfits.

Genomtänkt och smart

Genom första säsongen så går två parallella berättelser, varav en i nutid där våra åldrande hjältar ser en ny värld full av konflikter där superhjältekodexen om att inte döda ställs på sin spets. Detta samtidigt som konceptet med superhjältar som sätter bankrånare i fängelse medan krig och katastrofer pågår får den aktiviteten att framstå som något löjlig och banal i jämförelse.

Nästa generation av superhjältar och den allmänna opinionen börjar att tvivla på om den tidigare generationens höga moraliska hästar är något att ha. Sonen till patriarkaten i familjen räddar fadern genom att, i motsats till kodexen och idealet, döda superskurken i första avsnittet.

Den andra berättelsen är ursprungshistorien som utspelar sig i 1930-talets USA och tar på ett smart sätt upp det amerikanska idealet av könsroller och klasskonflikter och våra kommande hjältar saknar utan tvekan hjältegloria. Tvärtom så framkommer mer och mer av problemen som förklarar hur hjältarna och skurkarna i den första berättelsen agerar.

Vem som är hjälte och inte är inte helt klart, precis som vem som är skurk och inte problematiseras. Moralfilosofi och skurkar som kanske inte nödvändigtvis är skurkar tillsammans med de som byter sida. En skön kontrast till standardstoryn för superhjältefilmer. Vi får en djup insyn i komplexa karaktärer med en väldigt utvecklad bakgrundshistoria.

En intressant detalj är att en svenska regissören Charlotte Brändström varit inblandad i produktionen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *