The Boys – när superhjältarna är skurkarna

Utvalda bilder The Boys – nar superhjaltarna ar skurkarna - The Boys – när superhjältarna är skurkarnaThe Boys är från början en serietidning som gjorts till TV-serie. Säsong tre kommer i år och den har redan fått en Primetime Emmy-nominering och ytterligare 6 vinster och 22 nomineringar. The Boys har kultstatus bland många seriefantaster och det är inte svårt att se varför.

The Boys utgår från tanken att superhjältarna, snarare än att vara just hjältar, är kommersialiserade superegon med krafter att göra precis som de vill. Tillsammans med en enorm PR-apparat och ett konglomerat att dölja allt som kan tänkas behövas hållas borta från allmänhetens ögon. Här behöver man inte ta krediter för att uppnå sina mål även om Credway annars är bra för det.

Postbild The Boys – nar superhjaltarna ar skurkarna The Boys och Seven - The Boys – när superhjältarna är skurkarnaThe Boys och Seven

The Boys, ledda av Billy Butcher är ett litet gäng som har fått se verkligheten och som gör motstånd av olika anledningar, medan The Seven består av ”supes” som de kallas i detta narrativ. The Seven är ledda av Homelander, en narcissistisk psykopat med hjältestatus och en stor propagandamaskin bakom sig och resten i Seven.

Från början får vi möta Hughie Campbell som gör gemensam sak med The Boys efter att en ”supe” råkat döda hans fästmö. Givetvis så döljs detta faktum lätt och utan konsekvenser för A-train som är en av medlemmarna i Seven.

Postbild The Boys – nar superhjaltarna ar skurkarna Med mycket humor och exceptionella skadespelarinsatser - The Boys – när superhjältarna är skurkarnaSamtidigt går den något naiva Annie January med i Seven med stora förhoppningar som snabbt krossas av den verklighet som visar sig för henne. Hon börjar att hjälpa Hughie för att avslöja The Seven för vad de verkligen är och kommer att göra gemensam sak med The Boys.

Med mycket humor och exceptionella skådespelarinsatser så har serien snabbt klättrat på topplistorna. Det är redan en spin-off på gång faktiskt.

Jupiter’s legacy ny superhjälteserie

Utvalda bilder Jupiters legacy ny superhjalteserie - Jupiter’s legacy ny superhjälteserieFörsta säsongen av Jupiter’s legacy är ute på Netflix nu och här är varför du inte ska missa denna påkostade och nyskapande variant på superhjältetemat. Temat kan kännas en aning uttjatat, vi har matats med Marvels och andra superhjältefilmer på regelbunden basis länge nu. Jupiter’s legacy är dock lite annorlunda och väldigt genomtänkt. Kul är att deras kostymer är lite B-aktiga, tänk Batman från 60-talet. De hade behövt ta en titt på ASOS rabattkod för sjystare outfits.

Postbild Jupiters legacy ny superhjalteserie Genomtankt och smart - Jupiter’s legacy ny superhjälteserieGenomtänkt och smart

Genom första säsongen så går två parallella berättelser, varav en i nutid där våra åldrande hjältar ser en ny värld full av konflikter där superhjältekodexen om att inte döda ställs på sin spets. Detta samtidigt som konceptet med superhjältar som sätter bankrånare i fängelse medan krig och katastrofer pågår får den aktiviteten att framstå som något löjlig och banal i jämförelse.

Nästa generation av superhjältar och den allmänna opinionen börjar att tvivla på om den tidigare generationens höga moraliska hästar är något att ha. Sonen till patriarkaten i familjen räddar fadern genom att, i motsats till kodexen och idealet, döda superskurken i första avsnittet.

Den andra berättelsen är ursprungshistorien som utspelar sig i 1930-talets USA och tar på ett smart sätt upp det amerikanska idealet av könsroller och klasskonflikter och våra kommande hjältar saknar utan tvekan hjältegloria. Tvärtom så framkommer mer och mer av problemen som förklarar hur hjältarna och skurkarna i den första berättelsen agerar.

Postbild Jupiters legacy ny superhjalteserie Vem som ar hjalte och inte ar inte helt klart - Jupiter’s legacy ny superhjälteserieVem som är hjälte och inte är inte helt klart, precis som vem som är skurk och inte problematiseras. Moralfilosofi och skurkar som kanske inte nödvändigtvis är skurkar tillsammans med de som byter sida. En skön kontrast till standardstoryn för superhjältefilmer. Vi får en djup insyn i komplexa karaktärer med en väldigt utvecklad bakgrundshistoria.

En intressant detalj är att en svenska regissören Charlotte Brändström varit inblandad i produktionen.

Oscar – Så här tros filmpriset fått sitt namn

Utvalda bilder Oscar Sa har tros filmpriset fatt sitt namn - Oscar - Så här tros filmpriset fått sitt namnOscar, eller Academy Award, är ett amerikanskt filmpris som har delats ut sedan slutet på 1920-talet. Det är ABC och amerikanska filmakademin som delar ut det och Oscar-priset anses vara det mest prestigefyllda filmpriset i världen. Varje år delas det ut statyetter till 24 kategorier, bland annat bästa film, bästa kvinnliga huvudroll, bästa manliga huvudroll och bästa regi för att nämna några. Det är inte endast vinst av en Oscar som bevisar hur duktig någon inom filmbranschen är, det räcker att bli nominerad.

Men hur fick filmpriset namnet ”Oscar”? Det finns flera teorier till detta, men ingen är helt säker på vilken teori som verkligen är sann, eller om de alla är påhittade.

Postbild Oscar Sa har tros filmpriset fatt sitt namn Vem ar egentligen Oscar - Oscar - Så här tros filmpriset fått sitt namnVem är egentligen Oscar?

Hur började filmpriset som årligen delas ut på Oscarsgalan egentligen kallas för just ”Oscar”? Teorierna är många, men vilken som verkligen stämmer är fortfarande oklart. Det kanske var en blandning av flera. Det finns dock ett antal teorier som dyker upp i de flesta texter som berättar om prisets namn.

En av teorierna är att namnet uppkom efter att Sidney Skolsky, en kolumnist, använde namnet Oscar i en artikel år 1934 som ett sätt att få filmpriset att kännas mer verklig. Han använde sig av repliken: ”Will you have a cigar, Oscar”, vilket är en välkänd vaudeville-replik. En annan teori om hur namnet kom till är berättelsen om filmakademins ordförande Bette Devis. Hon sägs ha namngett filmpriset efter Harmon Oscar Nelson, sin man. En tredje teori som är vanlig är att en av ledamöterna i akademin, Margaret Herrick, tyckte att statyetten liknade hennes farbror som hette Oscar.

Filmpriset döptes till Oscar, officiellt, år 1939 och idag är det i stort sett omöjligt att denna guldglimrande staty någonsin haft ett annat namn.