Oscar – Så här tros filmpriset fått sitt namn

Oscar, eller Academy Award, är ett amerikanskt filmpris som har delats ut sedan slutet på 1920-talet. Det är ABC och amerikanska filmakademin som delar ut det och Oscar-priset anses vara det mest prestigefyllda filmpriset i världen. Varje år delas det ut statyetter till 24 kategorier, bland annat bästa film, bästa kvinnliga huvudroll, bästa manliga huvudroll och bästa regi för att nämna några. Det är inte endast vinst av en Oscar som bevisar hur duktig någon inom filmbranschen är, det räcker att bli nominerad.

Men hur fick filmpriset namnet ”Oscar”? Det finns flera teorier till detta, men ingen är helt säker på vilken teori som verkligen är sann, eller om de alla är påhittade.

Vem är egentligen Oscar?

Hur började filmpriset som årligen delas ut på Oscarsgalan egentligen kallas för just ”Oscar”? Teorierna är många, men vilken som verkligen stämmer är fortfarande oklart. Det kanske var en blandning av flera. Det finns dock ett antal teorier som dyker upp i de flesta texter som berättar om prisets namn.

En av teorierna är att namnet uppkom efter att Sidney Skolsky, en kolumnist, använde namnet Oscar i en artikel år 1934 som ett sätt att få filmpriset att kännas mer verklig. Han använde sig av repliken: ”Will you have a cigar, Oscar”, vilket är en välkänd vaudeville-replik. En annan teori om hur namnet kom till är berättelsen om filmakademins ordförande Bette Devis. Hon sägs ha namngett filmpriset efter Harmon Oscar Nelson, sin man. En tredje teori som är vanlig är att en av ledamöterna i akademin, Margaret Herrick, tyckte att statyetten liknade hennes farbror som hette Oscar.

Filmpriset döptes till Oscar, officiellt, år 1939 och idag är det i stort sett omöjligt att denna guldglimrande staty någonsin haft ett annat namn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *